Paleo dieet

Wat is Paleo nu eigenlijk?

 

Een nieuw dieet met wonderen? Nee! Sorry als dit je doel is mag je stoppen met verder lezen.

 

Paleo is een leefwijze

En dat wil zeggen dat je, je hele verdere leven hiermee voor een groot deel bezig moet zijn. Erg? Helemaal niet, want juist alles is een stuk lekkerder als het vers is en zonder rare namen bewerkt is. E- nummers, klinkt toch ook helemaal niet lekker, net zoals aspartaam, dextrose, maltose, etc. En als je een beetje creatief bent, vindt je ook wel een oplossing voor je verwendingetjes.

 

Het zit zo:

In de oertijd werden mensen wakker en aten als een bezetene vlees, eieren of vis als ontbijt, zodat ze genoeg kracht hadden om te gaan jagen, om zo voedsel voor de hele dag te vangen of te plukken. Doordat de mensen de hele dag werkten, kostten dit hen ook veel energie en daarom namen ze tussendoor eiwitten, vezels en koolhydraten om zo hun insulinepeil op niveau te houden. Dit deden ze in de vorm van fruit, noten, bessen en groenten. In de middag werd er minder gegeten, doordat de mensen wisten dat er minder energie nodig was dan in de ochtend, omdat de dag al bijna voorbij was. Daarbij wil ik ook aangeven dat mensen vroeger aten, wanneer ze honger hadden en niet omdat het etenstijd was. Er was geen regelmaat in de inname van voedsel. Ook in de avond was de maaltijd niet zo groot, maar bevatte veel vet en eiwitten. Ook werd er vlak voor het slapen gaan gegeten, om zo een reserve aan te leggen voor de volgende ochtend.

 

Tegenwoordig staat alles vast, zelfs wanneer je moet eten, mensen hebben minder lichaamsbeweging, maar de eetlust lijkt juist toe te nemen. Hoe kan dit? Een heel gemakkelijk antwoord: suikerverslaving! Vrijwel alle voeding in de supermarkt is bewerkt met suiker, al staat vaak het woord suiker niet in die hoedanigheid op de verpakking, maar gecamoufleerd in een andere naam, bijvoorbeeld dextrose, maltose.........

 

En wat doet suiker, dat wordt opgeslagen als vet in je lichaam. Koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot glucose, dit zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Is deze hoog, dan maakt je alvleesklier het hormoon insuline aan, zodat je lichaam meer glucose kan opnemen uit je bloed. Dit wordt dan opgeslagen in je lever, je spieren of vetcellen. Klinkt niet erg meteen, maar we hebben maar een kleine hoeveelheid nodig voor de spieren en lever en dus wordt het merendeel dus opgeslagen als vet.

Daarbij kan ons lichaam maar 2 dingen met vet: opslaan of verbranden en het ergste is ook niet alletwee tegelijk. Wanneer je insulinepeil te hoog is, krijgt het lichaam juist het seintje dat het vet moet opslaan. Daarbij heeft je lichaam zoveel energie nodig om die insuline om te zetten in vet, dat er te weinig energie over is om het te verbranden. Daarbij heb je bij een hoge insulinepeil juist meer zin in suikers, wat juist helemaal niet de bedoeling is. En zo ontstaat de suikerverslaving dus ook.